Dificultats escolars

09.09.2019

ANNA GARCIA I NATÀLIA JIMÉNEZ · Stimulus Vitae

El meu nen diu que no vol anar a l'escola. Ara ja té tres anys i li toca començar. És xerraire i parla amb tothom que trobem, però diu que no hi vol anar; que millor es queda amb la iaia que és qui l'ha cuidat fins ara. Què podem fer?

La manera en que els nostres fills s'enfronten al primer dia d'escola depèn de molts factors, entre ells trobem la personalitat del nen, el haver estat escolaritzat abans a llar d'infants, i sobretot l'actitud i el recolzament per part dels pares i en aquest cas també dels avis.

S'apropa el primer dia d'escola i segurament el vostre nen us sembla molt petit per començar, però ho ha de fer. És inevitable que manifesti ansietat i, possiblement, no podrem evitar algun que altre plor.

Durant aquest mes previ a començar la seva primera escolaritat tindreu molts dubtes: Li agradarà l'escola?, Ens trobarà a faltar?, S'adaptarà bé?...Els pares sou el millor recolzament pels vostres fills, per això, la clau està en transmetre calma i confiar en les habilitats que tu mateixa ens dius que té el petit per enfrontar la nova etapa.

És positiu parlar amb el nen sobre quan i per què començarà a anar a l'escola, però no cal centrar totes les converses familiars en el gran dia, ja que, així només provocarem més ansietat. El millor és parlar del "cole" de forma natural, aprofitar el dia a dia per donar-li informació, confiança, fer alguna "passejadeta" que ens deixi a la porta de l'escola i ensenyar-li on anirà, apropar-nos als parcs perquè es relacioni molt amb nens de la seva edat i fer alguna petita pregunta als altres nens com: A que "cole" van, quants anys tenen...Heu d'explicar-li que està fent-se gran i que igual que tots els nens de la seva edat ha d'assistir a l'escola per aprendre coses noves. Si cada cop que parleu del col·legi manteniu una actitud positiva i alegre se la transmetreu al nen.

Aprofiteu per comprar el material que necessita junts i amb il·lusió: motxilla, bata, colors, algun conte que parli de l'escola per poder llegir-lo junts, jugueu a mestres amb els ninots...

El gran dia estarà ple d'emocions i tot serà diferent i nou per ell. Durant els primers dies seria molt positiu que els pares acompanyéssiu i el recollíssiu junts per donar-li seguretat. Quan el deixeu al mestre ho heu de fer amb naturalitat, com si li deixéssiu a un amic o familiar. No hem d'allargar l'acomiadament, el millor es fer-ho amb somriure i amb la promesa que estarem a la sortida esperant-lo.

Tot i que els pares el primer dia del vostre petit el visqueu amb emocions contradictòries, heu de pensar que els nens gaudeixen a l'escola de les seves relacions socials i es positiu pel seu desenvolupament.