La importància dels contes

10.06.2019

LA IMPORTÀNCIA DELS CONTES

ANNA GARCIA I NATÀLIA JIMÉNEZ · Stimulus Vitae

La tasca més important i més difícil de l'educació d'un fill@ és la d'ajudar-ho a trobar sentit a la vida".

Són paraules de Bruno Bettelheim, educador, psicòleg infantil i autor de nombroses obres dedicades al món dels contes. Segons aquest autor, la literatura infantil és la que possibilita aquesta tasca.

Els contes infantils satisfan i enriqueixen la vida interna, proporcionen seguretat, donen esperances respecte al futur, possibiliten que expressi els seus desitjos a través dels personatges, transmeten missatges educatius.

Com pedagogues, expliquem contes sovint i els triem amb un final feliç, buscant equilibri entre les forces del bé i del mal, que acaba sempre inclinant-se a favor del primer i fa sorgir en el nen l'esperança que els episodis més o menys desafortunats de la seva vida vagin disminuint d'intensitat i acabin per desaparèixer.

Contes per edats:

  • D'1 a 2 anys, gaudeix escoltant i observant imatges que siguin cotidianes i familiars, històries simples de nen@s com ell@s, amb argument senzill. Anar al parc, al zoo, al mercat...
  • De 3 a 4 anys, comencen a ser exigents amb els contes, amb els arguments i explicacions. Volen comprendre i no perdre's res. Haurem de proporcionar històries senzilles, afectives i d'acció lineal, que no siguin complexes ni excessivament llargues. Li interessen els relats formats per episodis similars als de la seva vida quotidiana: aixecar-se, esmozar, rentar-se les dents...Els contes d'animals els fascinen. Aquests personatges poden estar humanitzats o no.

Les rimes són ideals perquè la capacitat d'imitació a aquesta edat és extraordinaria.

  • De 5 a 7 anys, volen gegants, nans, sirenes, dracs, castells, prínceps i princeses. Volen fantasia i creativitat. La seva expressió oral i la seva comprensió els permeten exigir qualitat en els seus contes, emoció i imaginació. Contes amb estructura repetitiva i amb elements familiars, als nens els costa parar atenció durant molta estona, per això prefereixen històries d'acció ràpida.
  • De 8 a 12 anys, A partir dels vuit anys comença a despertar-se l'emoció artística. Els interessa la descripció detallada del relat. Totes aquelles històries emocionants o que els mantinguin en suspens fins al final els faran identificar-se amb els personatges i sentir-se part de la història. És molt probable que prefereixin llegir els seus propis llibres.

Sentirà predilecció per temes com: aventures, històries de colles, còmics llibres d'animals... Al voltant dels 12 anys comencen a interessar-se per llibres de suspens i intriga, aventures perilloses, novel·les realistes, biografies...

I per acabar l'article una frase per reflexionar...

Un llibre obert és un cervell que parla, tancat un amic que espera, oblidat una ànima que perdona i destruït un cor que plora.