Consultar la psicopedagoga?

01.08.2019

ANNA GARCIA I NATÀLIA JIMÉNEZ · Stimulus Vitae

Durant el creixement dels fills, els pares moltes vegades es pregunten quan és el moment indicat per consultar una psicopedagoga i tenen dubtes sobre aquesta disciplina. 

La psicopedagogia és una ciència essencialment interdisciplinària (la mirada "psico" "pedagògica" reuneix dos aspectes de les persones: el psicològic i l'educacional) que entra en escena quan es tracta de treballar amb una persona -o un grup- que es troben en situació d'aprenentatge i requereixen pautes familiars, seguiment, acompanyament, intervenció per a la millora dels resultats acadèmics i organització. 

En general la consulta amb una psicopedagoga és promoguda des de l'escola: de fet moltes institucions compten amb el seu propi equip psicopedagògic que, en ocasions, té les primeres trobades amb el nen i pot suggerir la intervenció d'un professional que no pertanyi a l'escola. 

Les causes més comunes per les quals es suggereix fer un diagnòstic psicopedagògic, i la posterior intervenció a poder ser pel mateix professional, són: el baix rendiment escolar, la dificultat per accedir a l'escriptura, la lectura o el càlcul (dislèxies i discalcúlies), la falta d'atenció en classe (TDAH) i el desinterès per l'aprenentatge, entre altres motius. Evidentment, la dificultat també pot detectar-se a casa: quan els nois no volen anar a escola, quan estan desmotivats, es neguen a fer la tasca o tenen problemes a l'hora d'estudiar. 

Quan els pares observen alguna dificultat i dubten sobre la necessitat de recórrer a un psicopedagog, és important que es demani una entrevista amb el tutor de l'escola per tal de compartir la visió amb els mestres. 

Finalment, cal tenir clar que el psicopedagog no és només per ajudar els més petits: l'ingrés a l'ESO, amb les noves exigències, l'orientació vocacional i l'adaptació a la universitat són moments en els quals una mirada psicopedagògica pot fer una aportació significativa. La tasca del psicopedagog no pot que - dar en l'atenció als vostres fills. Tota intervenció ha de comptar amb sessions i reunions amb pares i en família per tal d'obtenir les millores desitjades.