“Els escolars baixen els seu nivell en escriptura i ortografia”

09.08.2019

ANNA GARCIA I NATÀLIA JIMÉNEZ · Stimulus Vitae

Què esta passant amb l'escriptura i l'ortografia? Un reportatge dins "Tendències" del diari La Vanguardia , ens alertava de la davallada en l'escriptura i l'ortografia dels escolars.

La societat actual viu immersa en un món de telecomunicacions i noves tecnologies. Les persones llegim i escrivim més cada dia i l'índex d'analfabetisme ha baixat considerablement .

Els processadors de textos disposen de correctors ortogràfics que alleugeren la feina de revisió, tan necessària anys enrere.

Apareix el llenguatge SMS i s'imposa com si d'una "escriptura taquigràfica" es tractés. Estalvia temps i espai a l'hora de comunicar-se amb el mòbil i els alumnes generalitzen el seu ús. A

l mateix temps que avancem per una banda, els professors i experts alerten d'un retrocés en qualitat d'expressió escrita i d'ortografia.

La falta d'expressió escrita podem relacionar-la amb l'ús continuat de l'escriptura de manera abreviada detectades als SMS, facebook, twitter..., però no totes les faltes d'ortografia guarden relació amb aquest tipus de llenguatge, de vegades apareix una "h" on no n'hi hauria d'haver, una "v" per una "b", una "ll" per una "y", de forma totalment arbitrària .

No sabem cap a quina banda anirà l'evolució de l'escriptura amb la revolució tecnològica que estem vivint, però la realitat actual és que el nivell d'exigència en qualitat dels escrits del professorat des de la primària fins a la universitat no ha baixat i afecta en la nota d'exàmens, sobretot a nivells d'ESO i en l'àmbit universitari.

És important separar trastorns en lectoescriptura que es poden diagnosticar i tractar a nivell psicopedagògic de l'actualitat que estem parlant i que, d'acord amb l'opinió d'altres experts, pot millorar. Encara ens trobem amb alumnes brillants i pels més endarrerits es proposen fórmules que millorin els seu domini de llenguatge, com fomentar la lectura, tallers d'escriptura, memorització de poemes, pràctica constant i l'impuls de la lectoescriptura a la primària, que és la base de tot l'aprenentatge.