Intel·ligència Emocional

16.06.2019

ANNA GARCIA I NATÀLIA JIMÉNEZ · Stimulus Vitae

INTEL·LIGÈNCIA EMOCIONAL

De vegades com a psicopedagogues utilitzem lèxic que donem per suposat que tots heu de comprendre. L'altre dia en una reunió amb pares vaig entendre que els estava demanat des de feia temps treballar en el seu petit les habilitats socials per tal de millorar la seva Intel·ligència emocional i ells no acabaven de saber que els estava demanat exactament.

Aquest fet ens va obrir un ventall de idees; explicar que era la Intel·ligència emocional i les habilitats socials i obrir un curs específic al centre com a taller d'estiu que pogués beneficiar als nens que ho necessitin.

La Intel·ligència emocional és la capacitat que té una persona de treballar, entendre, seleccionar i controlar les seves emocions i la dels altres amb eficiència, generant d'aquesta forma resultats positius en les seves relacions socials.

Quan treballem aquest aspecte en un nen, els resultats són molt positius i pares, companys i mestres de forma "inexplicable" comencen a observar uns canvis que fins el moment semblaven impossibles d'aconseguir.

No totes les persones tenen la necessitat de treballar específicament aquest aspecte de la seva Intel·ligència. Hi ha individus que de forma innata tenen desenvolupada aquesta habilitat. Nomès cal donar una ullada al nostre voltant per adonar-nos que hi ha criatures que són líders de forma natural i altres en canvi els és feixuc adaptar-se als nous grups. Els pares els defineixen com tímids i més introvertits o a l'altre extrem com esverats i impulsius. Es trobin a l'extrem que es trobin són aquests nen@s els que haurien de treballar la seva autoconsciència, autocontrol, empatia i habilitats socials.

Quan les persones no es relacionen de forma correcta les conseqüències poden anar des de partir problemes d'autoestima a partir rebuig per part dels altres i en les situacions més extremes partir bulling dins del grup d'iguals.

Les habilitats socials, igual que totes les altres es poden ensenyar i per tant les poden aprendre. Encara que es té coneixement d'elles des de fa moltíssim temps es continua donant molta més importància als resultats acadèmics. Totes les escoles estan introduïnt dins dels seus programes el treball de les emocions i els resultats són positius en els seus alumnes i mestres a l'hora de conèixer i identificar sentiments.

Stimulus Vitae s'ha proposat aquest estiu portar a terme un curs específic per tal de fer dels nostres petits persones amb més capacitat de relació i segures d'elles mateixes. Saber identificar i autocontrolar les actituds quan estan en grup de forma que no pateixin situacions de rebuig i saber potenciar el que cadascú té de bo a l'hora de relacionar-se amb els altres.

La Intel·ligència emocional no està de moda, ha acompanyat a la humanitat des de temps remots i són aquelles persones més hàbils en aquests aspectes les que tenen més probabilitat d'èxit dins de la societat. Li podem dir carisma, simpatia, psicologia, lideratge o èxit, però li diem com li diem tots ens podem beneficiar de tenir-ne. Regaleu als vostres fills la oportunitat de beneficiar-se de una de les qualitats més apreciades.