Dificultats escolars

07.08.2019

ANNA GARCIA I NATÀLIA JIMÉNEZ · Stimulus Vitae

Tinc una filla de 6 anys. La mestra m'ha dit que fa mala lletra, que li costa dibuixar i fer manualitats. Què podem fer per ajudar-la?

A l'etapa infantil es comencen a detectar possibles dificultats motrius que fan que el nen no pugui desenvolupar les tasques escolars de manera correcta.

Des de la primera infància els nens treballen la motricitat fina i gruixuda amb diferents activitats. El seu treball diari és molt dinàmic i a l'escola els potencien aquestes habilitats a través del dibuix lliure, suggerit, còpia de dibuixos i pintura.

El dibuix és una activitat desitjada pels més petits. Tots els nens s'expressen seguint una evolució i desenvolupen una forma d'expressió, comuniquen sentiments i emocions, expliquen fets i esdeveniments i adquireixen domini amb el traç i motricitat.

Penseu que els nens són "petits artistes" que utilitzen les seves representacions per mostrar el seu món, moltes vegades màgic, i que els adults oblidem. És per això que us animem a fer activitats amb la vostra filla, passar estones juntes gaudint de l'art, de l'experimentació i la companyia en família.

Les valoracions que feu de les seves obres han de ser positives per estimular el progrés de la capacitat expressiva i plàstica.

Si els professors us alerten de la persistència d'aquestes dificultats, un cop finalitzada l'etapa preescolar es podria valorar a nivell psicopedagògic aspectes com: coordinació oculo-manual, coordinació dinàmica, control postural i del propi cos, organització perceptiva, llenguatge, lateralitat...

Al nostre centre hem detectat aquestes mancances en alumnes del cicle superior de primària i ESO. L'atenció primerenca és molt important per evitar els problemes de mala presentació i lletra. Molts d'aquests nens no entreguen els treballs plàstics, dossiers..., ja que els costa un sobreesforç, i es tornen mandrosos a l'hora de complir amb les obligacions acadèmiques.

Us recomanem una sèrie d'activitats per a potenciar la motricitat i dibuix de la vostra filla: activitats de manipulació, fang o plastilina, pintura, tècniques de dibuix, imatges per a resseguir.