Repetir curs s'ha d'entendre positivament com una oportunitat per aprendre millor.

01.05.2019

ANNA GARCIA I NATÀLIA JIMÉNEZ · Stimulus Vitae

El nou curs escolar ha arribat i, de forma inevitable, també han arribat els nervis i l'emoció que aquest fet comporta per als infants.

Doncs bé, us parlarem del Blai, un nen de 7 anys. Com tots els nens, la nit abans de començar l'escola posa els últims llibres i estoig a la motxilla i se'n va anar a dormir.

Es passa la nit donant tombs al llit, es mostra neguitós, la mare l'acarona i el tranquil·litza, aconsegueix que s'adormi finalment.

El Blai tornarà a fer primer de primària. Els companys de l'any passat ja no estaran amb ell, repeteix curs i no sap com actuar davant els nous companys i mestres. Se sent trist i decebut. No entén que l'esforç i la dedicació de l'any passat no li hagin servit de res.

La família viu la repetició com un fet negatiu i fa servir la paraula "repetició" per tal que el nen s'impliqui el màxim i promocioni de curs. Aquest fet es generalitza a altres àmbits i el nen ho viu com un fracàs personal.

L'autoconcepte i l'autoestima d'aquests infants es pot veure perjudicada si els adults que els envolten no afronten la repetició d'una manera més positiva.

L'autoestima té un paper molt important en la vida d'un nen ja que és la imatge que té d'ell mateix. Les experiències negatives el poden perjudicar i fer que l'autoconcepte baixi. Per evitar-ho se l'ha de felicitar per les metes assolides o nous conceptes apresos, es pot fer que s'especialitzin en alguna activitat que li surti bé (esport, música...), donar-li recomanacions de com actuar davant situacions que no es sentin bé o incòmode, i finalment, recolzar-lo i animar-lo, demostrant l'amor que li teniu, d'aquesta manera es sentirà més confiat.

Una posició constructiva li permetrà comprendre que la repetició no és negativa, sinó que és una oportunitat per aprendre millor.

El paper més important el té el mestr@ alhora d'integrar el nen al nou grup, és la persona que pot aconseguir la visió positiva dels companys cap al nen repetidor. Això

ho aconseguirà fent-lo protagonista en activitats de classe. Els altres alumnes han d'entendre que no es "el ruc de la classe", com vulgarment s'expressa. És un company que intentarà millorar el que no li va sortir tant bé l'any passat. S'han d'afavorir les ànsies de superació del nen davant els obstacles i potenciar els valors d'esforç i participació, motivant l'estudi i implicació acadèmica.

El fet de treballar els mateixos conceptes que l'any passat propiciarà una escolarització més segura i una base acadèmica adient.

L'acompanyament en aquest nou curs és fonamental per a l'evolució escolar del Blai. Si detecteu que es desmotiva o que la integració al nou grup es costosa consulteu al professorat o demaneu assessorament psicopedagògic