Sis avantatges de ser TDAH (hiperactius)

09.08.2019

ANNA GARCIA I NATÀLIA JIMÉNEZ · Stimulus Vitae 

Atès que moltes vegades es relaciona la hiperactivitat amb agressivitat, descontrol, etc. ens agradaria donar un punt de vista positiu del trastorn. Per aquest motiu, després de diagnosticar, tractar, analitzar i reflexionar sobre la nostra experiència amb els nens i nenes que pateixen TDAH als nostres centres i documentar-nos amb estudis d'altres especialistes (Guerra Hernández, J. 2011) hem trobat 6 trets positius que normalment acompanyen al fet de ser TDAH.

1. Empatia: Les persones amb TDAH acostumen a tenir molta facilitat per a relacionar-se amb persones desconegudes, així com per a identificar-se amb els altres i acceptar altres punts de vista. És cert que els nens i adolescents acostumen a atabalar als seus amics tractant d'acaparar-los, però això no és sinó una mostra de la noblesa d'aquests. Només participant en algun programa d'habilitats socials pot aprendre a treure partit de l'empatia que posseeix de forma innata per millorar les seves relacions socials.

2. Enginy: Es pot afirmar sense cap risc d'error, que l'enginy i el TDAH van de la mà. De fet, existeix una llista interminable de pintors, dissenyadors, escultors, cineastes, escriptors, músics i còmics que són hiperactius. Per ser creatiu cal ser capaç d'afrontar la realitat de forma "desendreçada", cosa que resulta molt fàcil per a una persona que en ocasions va "contra el sistema" i que pensa de forma divergent per naturalesa. Fet que suposa motiu de preocupació per a pares i professors durant l'etapa escolar, pot ser aplicat de forma avantatjosa a la resolució de problemes en la vida adulta.

3. Entusiasme: Quan una persona amb TDAH afronta una tasca que li agrada ho fa sempre amb una absoluta passió i lliurament. És cert que mantenir aquesta energia és el que els costa i normalment no els dura prou per acabar el que comencen. No obstant això, si formen part d'un equip amb capacitats i estils de treball diferents, els hiperactius poden convertir-se en el motor del grup.

4. Sentit de l'humor: A gairebé tots els TDAH els hi agrada riure, i molts d'ells tenen la capacitat de fer riure als altres. Qualsevol professor de Primària o Secundària sap qui és el "graciós de la classe" i assenyala ràpidament l'alumne o alumna hiperactiu. Una vegada més, aquesta característica pot ser aprofitada per la persona TDAH per afrontar la vida i els problemes amb sentit de l'humor, una virtud positiva que busca la majoria de persones.

5. Esperit de lluita: Des de petits, els nens hiperactius sembla que ho tenen tot en contra. Molts professors els etiqueten com a maleducats o revolucionaris, els pares no sempre poden afrontar les seves "trastades" de forma positiva. Experimenten molts desenganys per part dels seus companys de jocs. No obstant això, aquests nens se sobreposen amb bastanta facilitat i no cessen en la seva obstinació per "agradar". Aquest esperit de lluita els converteix en adults que no es deixen vèncer fàcilment pels obstacles.

6. Intuïció: El TDAH té un sentit de la percepció ràpida que els fa reaccionar de forma automàtica als canvis sobtats. Això els fa ser persones molt susceptibles, però també els proporciona la capacitat d'intuir si una persona o una situació ha canviat, abans que altres persones s'adonin i es preparin per afrontar aquests canvis.

Ser hiperactiu significa posseir unes característiques molt particulars que poden ser vistes com un avantatge o un desavantatge tant per a la persona amb TDAH com per a les persones amb les quals es relaciona. No obstant això, el coneixement i entrenament per al control d'aquestes característiques per un professional de la psicopedagogia pot posar al nen, adolescent o adult en una situació avantatjosa per afrontar la vida diària tant a nivell personal com a acadèmica o professional.