Stimulus Vitae delega la seva columna a Ses Majestats els Reis Mags d’Orient

01.01.2019

ANNA GARCIA I NATÀLIA JIMÉNEZ · Stimulus Vitae

Benvolguts pares:

Melcior, Gaspar i jo, en Baltasar, vam rebre milers de cartes dels vostres fills i filles demanant moltes coses. Permeteu-nos, però, que us recordem els regals que els nens i nenes també necessiten un cop finalitzada la nostra feina.

En primer lloc, el més important que necessiten és AMOR. Heu de petonejar-los, abraçar-los i acariciar-los. Sense amor els nens no poden créixer ni madurar; però, amb comte! No confongueu amor amb consentir-ho tot o deixar-se fer xantatge per les seves rebequeries. Això seria malcriar-los. Estimar significa també establir límits. Estimar també és castigar quan cal.

La segona cosa que necessiten els fills és EDUCACIÓ. Aquesta és la millor herència. Cal ensenyar-los a comportar-se en cada circumstància. Els heu d'ensenyar com han de menjar, fer ús dels coberts, vestir o parlar en cada circumstància. I, sobretot, heu d'ensenyar-los a respectar als altres, i això implica que aprenguin a cuidar el tracte amb els adults i, especialment, amb els seus professors. Les normes de convivència i bona educació heu d'ensenyar-les a casa. La vostra responsabilitat no la podeu delegar a ningú. I per educar-los correctament es comença predicant amb l'exemple: els pares sou l'exemple que seguiran els vostres fills.

No ho oblideu ensenyar-los també que el seu futur depèn d'ells mateixos i del seu ESFORÇ; i que els somnis només s'aconsegueixen a força de sacrifici. Perquè les coses importants de la vida ningú les regala. Per això teniu el deure d'educar la seva voluntat, han de conèixer quines són les seves obligacions i complir-les en cada moment.

Ah! No hi pensàvem! Molts de vosaltres ens heu preguntat que podíeu regalar aquest any. Gaspar, Melcior i jo ho hem parlat i hem arribat a la conclusió que el millor regal que podeu fer als més petits és una mica més de les vostres persones i del vostre TEMPS.

Una salutació cordial,

S.M. Baltasar, Rei Mag d'Orient

Benvolguts nens i nenes:

Vam rebre milions de cartes vostres i el que més desitgeu és que les vostres il·lusions es facin realitat.

Avui, després de la feina feta i un cop hem tornat a Orient, volem contestar aquestes cartes perquè no es quedin en l'oblit. Sabeu que us estimem de tot cor i que la nostra tasca és treballar per complir els vostres somnis.

Ens heu demanat moltes coses i grans desitjos que intentem complir encara que no sempre és possible. Ens heu demanat les vostres joguines preferides, salut per a la vostra família i per als nens malalts, joguines per a tots els nens, desitjos de pau per al món, aprovar els exàmens, que us manin menys deures, etc.

Sabem que el dia màgic vau trobar moltes de les joguines que heu encomanat i potser alguna més per sorpresa. Estigueu tranquils, també vam arribar a casa de molts nens que durant l'any no tenen joguines. Si estudieu i us esforceu, segur que aprovareu i si treballeu molt a classe, tindreu menys deures a casa.

Pel que fa a la salut, doncs no està a les nostres mans però cada dia hi ha millors doctors que es preocupen d'això, i cada dia hi ha més malalties que es poden curar.

Dir-vos que escriurem una carta a tots els Governs del món perquè, a través del diàleg, arribin a la Pau. Bé, i dir-vos que no us amoïneu per si heu estat bons o dolents, nosaltres sabem que no hi ha nens dolents. Així que procureu estudiar, feu bondat i estimeu molt la vostra família i als que teniu al voltant.

Sigueu feliços, us estimem!

S.M. Els Reis Mags d'Orient